Stor afstand, der hvor nærhed betyder alt

Danmark er et lille land, men i går blev det pludselig en del større. Fysisk og mentalt i forhold til alle os med hjertebørn, der bor vest for Storebælt. For i går blev det endelig meldt ud, at børnehjertekirurgien på Skejby Sygehus lukkes og samles på Rigshospitalet.

Det har ligget i kortene, at Riget ville vinde, synes jeg, og jeg har været langt fra imponeret af, hvordan nogle af Danmarks dygtigste har “bekriget” hinanden i den offentlige debat. Sundhedsstyrelsens afgørelse kan du læse her.

Argumenterne, set med økonomiske øjne, er sikkert ganske valide, men det kommer til at gøre afstanden meget, meget længere i et ellers så lille land. Det kommer vi ikke uden om. Fagligheden kommer der helt sikkert ikke til at være noget i vejen med – her er Danmark i top.

Èn ting er økonomi, noget andet er alle de andre vilkår, der gør sig gældende, når en familie med et alvorligt hjertesygt barn fremover skal deles.

Der er altid et vist element af angst for det nye og ukendte, men der findes ingen gode, rationelle eller økonomiske argumenter, der kan gøre afstanden mindre. Nærheden i de sværeste situationer er altafgørende. At familier; forældre og søskende; kan være sammen og støtte hinanden – have netværket tæt på, for vi taler ofte ikke om 2 dages indlæggelse, men snarere 2 måneder af gangen – og at søskende ikke unødigt gøres til skyggebørn, når forældrene tvinges til at dele sig og træffe benhårde prioriteter midt i kaos. Vi taler om en nærhed, der betyder enormt meget for alle parters heling i det lange løb, og som ikke kan opgøres i tal og penge. For alles hjerter bliver berørt – ikke “kun” den, der skal opereres. Forældrenes hjerter knuses og skal rumme svære følelser og valg om at prioritere et barn frem for det andet/de øvrige. Søskende skal forstå, at de vælges fra af nød og ikke af lyst – i en periode – men det kan stadig sætte dybe spor og påvirke deres opfattelse af verden. Min egen pige er først nu ved at forstå, at jeg ikke forsvandt fra hende i 2 måneder, fordi jeg hellere ville være sammen med hendes bror, end hende. At jeg græd hver dag, fordi afsavnet var så stort, når jeg skulle vælge imellem dem, og hun aldrig ville kunne vinde i den situation, fordi hendes bror var nyfødt.

Jeg er trist over, at Danmark deles op og centraliseres i en del af Danmark, hvorfra resten af landet regnes som “udkant”, men som i den grad er udkant i sig selv, hvis du kommer fra Hjørring, Aalborg eller Esbjerg og står med et alvorligt hjertesygt barn.

Jeg kan ikke udtale mig om, hvordan det er at være indlagt i lang tid på Rigshospitalet – og forestiller mig, at det er præcis lige så hæsligt og ensomt, som alle andre steder i landet. Jeg kan kun sige, at jeg altid har været enormt glad for det, Skejby har kunnet og givet, og de muligheder, der har været for stadig at være om ikke tæt, så tættere på vores netværk. Mit hjerte – som mor til et hjertesygt barn på kun 2 år – græder i hvert fald over den beslutning, der er truffet.

Reklamer

3 thoughts on “Stor afstand, der hvor nærhed betyder alt

 1. Helle siger:

  Mit hjerte – og øje- græder også over den beslutning.
  Nu kan jeg blot krydse fingre for, at Lucas først skal have ordnet sine hjerteklapper, når han er voksen – nå ja og håbe på, at den slags operationer, til den tid, stadig kan udføres tættere på hjemmet 😕

  Forøvrigt et rigtigt flot ar, som sidder på lillemanden 😃

  • Mette siger:

   Hej Helle. Tusind tak for komplimentet til supermans tatoo 🙂 Det er så fint lavet, at man nu nærmest kun ser hullerne fra diverse slanger på mavsen og arret i lysken (hvilke ikke er lavet så fint). Men man kan ikke få det hele og jeg knuselsker hvert enkelt et af dem, fordi de repræsenterer livet.

   Jeg er ked af, at Danmark skal skæres over. Vi bor midt i landet, og for os er det ikke afstanden, der er altafgørende, men derimod kæmpe vemod og en voksende usikkerhed på det “nye”, når vi nu kommer fra upåklagelige rammer og superb ekspertise på Skejby Sygehus. Det er svært at forestille sig at skulle vænne sig til endnu mere “nyt” i de situationer, der trækker alle kræfter ud af én i forvejen. Ekspertisen i DK fejler intet – her må aldrig lyde et ondt ord herfra – men afstanden – fysisk og mentalt – bliver svær at sluge.

   Kh, Mette

   • Helle siger:

    Lige præcis – det er jo ikke fordi, vi frygter at de ikke er dygtige på Riget, mere at der er så hulans langt derover 😦
    Desuden ligger Skejby da lige midt i landet – i hvert fald i mit univers 😉

    Lucas har også et ar i lysken efter CVK – hedder det vist….. Det er sådan set okay fint, værre er det med et tilsvarende ar efter CVK´et på halsen. Der stikker ligseom en flap ud – ikke så pynteligt. Men pyt han er i live, det er det vigtigste 🙂

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

Reklamer
%d bloggers like this: